bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

Ryż na mleku z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie i smaczne danie, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Smakuje ono i dzieciom i dorosłym.

Ryż na mleku z sosem truskawkowym

Składniki:

Ryż na mleku z sosem truskawkowym

Ryż:

Sos truskawkowy:

  • 400 gram truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z sosem truskawkowym

ETAP 1:

Ryż gotujemy na mleku z odrobiną soli, jak zacznie kipieć to musimy cały czas mieszać, żeby się nie przypalił, pod koniec gotowania dodajemy cukier.

ETAP 2:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, dajemy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Ugotowany ryż dajemy do miseczki i polewamy sosem truskawkowym.