aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Ryż na słodko z pekińską kapustką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowe danie w sam raz dla prawie rocznego synka i dla nas rodziców :)

Ryż na słodko z pekińską kapustką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż na słodko z pekińską kapustką

 

  • 3 szklanki ryżu białego długoziarnistego
  • pół pekińskiej kapustki
  • kostka bulionu rosołowego
  • 3 parówki drobiowe
  • 4 plasterki szynki sopockiej
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • sól ziołowa
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko z pekińską kapustką
Paróweczki, szynkę sopocką oraz czosnek kroimy drobno w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Na duży ogień na patelnię wlewamy na powierzchnię olej i dajemy kolejno wędliny oraz czosnek, gdy nam się przyrumieni, możemy dodać marchewkę. Wszystko razem jeszcze trochę podsmażamy. Do dużego garnka wstawiamy na duży ogień wodę oraz szatkujemy pół kapustki pekińskiej i gotujemy. W szklance roztapiamy we wrzątku bulion rosołowy i dodajemy do gotującej się kapustki. Następnie dodajemy ryż biały długoziarnisty i gotujemy, aż ładnie nam się zagotuje wszystko. Gdy już ryż napęcznieje i porządnie się ugotuje, to odsączamy wywar.Do ugotowanego ryż z kapustką pekińską dodajemy wcześniej podsmażoną wędlinkę wraz z marchewką. Wszystko razem mieszamy i dodajemy kolejno przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystko i gotowe możemy zajadać ;) SMACZNEGO !!
Ryż na słodko z pekińską kapustką
Paróweczki i sopocką szyneczkę kroimy drobno w kosteczkę.
Ryż na słodko z pekińską kapustką
Marchewki obieramy i scieramy na duzych oczkach.
Ryż na słodko z pekińską kapustką
Wszystko razem porządnie podsmażamy, aż sie zarumieni.
Ryż na słodko z pekińską kapustką
Do gotującej sie pekińskiej kapustki dodajemy trzy szklanki ryżu długoziarnistego.