Kamila8991

Kamila8991

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ryż w sosie słodko-kwaśnym z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie to wymyśliłam na szybko,bo tak samo się je przygotowuje.Smaczne i zdrowe;)

Ryż w sosie słodko-kwaśnym z warzywami

Składniki:

Ryż w sosie słodko-kwaśnym z warzywami

 

  • paczka ryżu,
  • 1/3 słoika sosu słodko-kwaśnego,
  • 4-5 plasterków sera żółtego(najlepiej jak najcieńszego),
  • 2 pomidory,
  • pół ogórka zielonego,
  • majeranek, bazylia, pieprz i sól do smaku,
  • cebula różowa,
  • odrobinę masła.

Sposób przygotowania:

Ryż w sosie słodko-kwaśnym z warzywami
Ugotować paczkę ryżu. czasie jego gotowania umyć cebulkę, pomidory i ogórka. Następnie pokroić w drobną kosteczkę. Gdy warzywa już będą gotowe należy wyjąć patelkę, rozpuścić na niej łyżkę masła po czym wrzucić na nią warzywka. po 2-3 minutach wlać do nich trochę wody,  by ostrość z cebuli wyparowała, a warzywa zmiękły. Smażyć tak około 4-5 minut, aż woda wyparuje. Wyłączyć gaz. Gdy ryż się ugotuje, należy wrzucić go na patelnię, plasterki sera postrzępione w drobniejsze kawałki. Dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię. Na koniec wlać sos. Zamieszać. Gdy ser się rozpuści przełożyć na talerz i delektować się delikatnym smakiem ;)

Tagi:

ryż sery sosy ser