Agnieszatan

Agnieszatan

Kucharz
[Przepisów: 6]

Ryż z dynią i zieloną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatnie pikantne danie z ryżu, z dynią i zieloną fasolką. Odpowiednie na obiad lub ciepłą kolację.

Ryż z dynią i zieloną fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z dynią i zieloną fasolą

 

  • 450 ml bulionu
  • garść ryżu
  • 4 duże zielone fasole
  • kawałek dyni
  • chili
  • curry

Sposób przygotowania:

Ryż z dynią i zieloną fasolą
W garnku przygotowujemy bulion (ja użyłam kostki drobiowej). Wsypujemy ryż i zaczynamy go gotować. Myjemy fasolę, odkrawamy końcówki i kroimy na kawałki. Dynię kroimy w cienkie słupki. Do gotującego się ryżu dodajemy fasolę, a po ok. 3 minutach dodajemy także dynię. Po ok. 10 minutach dodajemy szczyptę chili i trochę więcej curry. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż ryż i warzywa będą miękkie i ryż wchłonie bulion.
Ryż z dynią i zieloną fasolą
Fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki.
Ryż z dynią i zieloną fasolą
Dynię kroimy i w krótkie, cienkie słupki.
Ryż z dynią i zieloną fasolą
Do gotującego się ryżu i warzyw dodajemy chili i curry.
Ryż z dynią i zieloną fasolą
Gotujemy do miękkości składników i wchłonięcia się bulionu.

Tagi:

ryż dynia fasola