Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Danie z ryżu z sosem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie z ryżu z sosem warzywnym podawać można do różnych mięs.

Danie z ryżu z sosem warzywnym

Składniki:

Danie z ryżu z sosem warzywnym

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • sos:
  • 2 szklanki rosołu z kostki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 30 dag dyni
  • 3 pomidory
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sól i pieprz
  • curry w proszku
  • cukier do smaku
  • zielony koperek

 

Sposób przygotowania:

Danie z ryżu z sosem warzywnym
Ryż wsypać na wrzącą wodę, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, ugotować na sypko. Dynie obrać, wyczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę również, razem z dynią podsmażyć, podlać rosołem,. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do dyni i cebuli i dusić razem. Zrobić zasmażkę, ale uważać, by nie zrumienić mąki, dodać śmietaną, rozprowadzić, dodać do duszonych warzyw, przyprawić. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej rosołu. Gotowy ryż wyłożyć na półmisek i posypać siekanym koperkiem. Sos podawać osobno w sosjerce.

Tagi:

ryż sosy dynia