eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rizzotto z dynią,kiełbasą i natką pietruszki. Ryż był pyszny i smakował całej rodzince,nawet moim małym wnuczętom.

Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą

 

  • 2 szklanki ryżu
  • 50 dkg ulubionej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 75 dkg dyni
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Z dyni usunąć pestki i skórę. Miąższ dyni pokroić w kostkę. W dużym,płaskim rondlu rozgrzać masło i olej. Do rondla wrzucić kiełbasę i cebulę. Smażyć aż kiełbasa i cebula się lekko zrumienią. Do kiełbasy wsypać suchy ryż i smażyć aż będzie szklisty. Do ryżu wlać tyle bulionu,żeby lekko go przykrył i dusić do wchłonięcia płynu. Znowu podlać i dalej gotować aż do wyczerpania bulionu. Jeśli braknie bulionu a ryż nie będzie miękki dolać wody. Gdy ryż będzie prawie miękki dodać dynię,doprawić pieprzem i ewentualnie solą i gotować około 10 minut,sprawdzając czy dynia jest miękka ale nie rozgotowana. Natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać. Natkę dodać do ryżu i wymieszać. Smacznego!
Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą
Z dyni usunąć miękki środek z pestkami i skórę.
Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą
Oczyszczony miąższ dyni pokroić w kostkę.
Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę.
Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.