Sposób przygotowania:
Rizzotto Eli z dynią i kiełbasą
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Z dyni usunąć pestki i skórę. Miąższ dyni pokroić w kostkę. W dużym,płaskim rondlu rozgrzać masło i olej. Do rondla wrzucić kiełbasę i cebulę. Smażyć aż kiełbasa i cebula się lekko zrumienią. Do kiełbasy wsypać suchy ryż i smażyć aż będzie szklisty. Do ryżu wlać tyle bulionu,żeby lekko go przykrył i dusić do wchłonięcia płynu. Znowu podlać i dalej gotować aż do wyczerpania bulionu. Jeśli braknie bulionu a ryż nie będzie miękki dolać wody. Gdy ryż będzie prawie miękki dodać dynię,doprawić pieprzem i ewentualnie solą i gotować około 10 minut,sprawdzając czy dynia jest miękka ale nie rozgotowana. Natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać. Natkę dodać do ryżu i wymieszać. Smacznego!