misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Risotto z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do ryżu przełożyć dynię, podgrzewać...

Risotto z dynią

Składniki:

Risotto z dynią

 

  • 150g dyni (ze słoika)
  • 1 łyżka tłuszczu roślinnego
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 125 ml rosołu drobiowego (instant)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 mała dymka
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 62,5g ryżu

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią
Dynię starannie osączyć na sitku. Połowę tłuszczu rozgrzać, podsmażyć na nim dynię. Dodać wino, miód i szczyptę soli, przykryć, dusić 3 minuty. Pozostały tłuszcz rozgrzać, zeszklić na nim cebulę, dodać ryż, zeszklić. Podlać rosołem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut, często mieszając. Do ryżu przełożyć dynię, podgrzewać kilka minut. Dymkę oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Przełożyć z ziołami włoskimi do ryżu. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.