Sposób przygotowania:
Ryż z jabłkami i śliwkami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Miękki wyjmujemy z wody i pozostawiamy do odsączenia i ostygnięcia.Jabłka i śliwki myjemy. Śliwki kroimy na pół i wyrzucamy pestki.Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach, natomiast jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki.Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ostudzony ryż i całość jeszcze raz mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Wykładamy do niego połowę jabłek z ryżem i wyrównujemy powierzchnię. Układamy cieniutko pokrojone plasterki jabłka i połówki śliwek. Przykrywamy pozostałymi jabłkami z ryżem. Wyrównujemy powierzchnię. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut. Tak przygotowany ryż podajemy jako deser na ciepło.