Sposób przygotowania:
Ryż z jabłkami i śliwkami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Miękki wyjmujemy z wody i pozostawiamy do odsączenia i ostygnięcia.Jabłka i śliwki myjemy. Śliwki kroimy na pół i wyrzucamy pestki.Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach, natomiast jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki.Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ostudzony ryż i całość jeszcze raz mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Wykładamy do niego połowę jabłek z ryżem i wyrównujemy powierzchnię. Układamy cieniutko pokrojone plasterki jabłka i połówki śliwek. Przykrywamy pozostałymi jabłkami z ryżem. Wyrównujemy powierzchnię. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut. Tak przygotowany ryż podajemy jako deser na ciepło.
![Ryż z jabłkami i śliwkami Ryż z jabłkami i śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ryz-z-jablkami-i-sliwkami-294602.jpg)
![Ryż z jabłkami i śliwkami Ryż z jabłkami i śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ryz-z-jablkami-i-sliwkami-294603.jpg)
![Ryż z jabłkami i śliwkami Ryż z jabłkami i śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ryz-z-jablkami-i-sliwkami-294604.jpg)
![Ryż z jabłkami i śliwkami Ryż z jabłkami i śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ryz-z-jablkami-i-sliwkami-294605.jpg)