aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ryż z jabłkami i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Soczysty deser na ciepło przygotowany ze świeżych sezonowych owoców w towarzystwie miękkiego ryżu. Podczas zapiekania jabłka i śliwki oddają swój aromat do ryżu, dzięki czemu deser jest bardzo delikatny.

Ryż z jabłkami i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jabłkami i śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami i śliwkami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Miękki wyjmujemy z wody i pozostawiamy do odsączenia i ostygnięcia.Jabłka i śliwki myjemy. Śliwki kroimy na pół i wyrzucamy pestki.Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach, natomiast jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki.Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ostudzony ryż i całość jeszcze raz mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Wykładamy do niego połowę jabłek z ryżem i wyrównujemy powierzchnię. Układamy cieniutko pokrojone plasterki jabłka i połówki śliwek. Przykrywamy pozostałymi jabłkami z ryżem. Wyrównujemy powierzchnię. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut. Tak przygotowany ryż podajemy jako deser na ciepło.
Ryż z jabłkami i śliwkami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.
Ryż z jabłkami i śliwkami
Dodajmey ugotowany i ostygnięty ryż. Dokładnie mieszamy.
Ryż z jabłkami i śliwkami
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną przekładamy połowę jabłek z ryżem.
Ryż z jabłkami i śliwkami
Układamy plasterki jabłka oraz połówki śliwek Przykrywamy je pozostałym ryżem z jabłkami i zapiekamy w piekarniku.