Sposób przygotowania:
Ryż z jabłkami, wanilią i sosem borówkowo-miętowym
Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy ryż, miód, drobno posiekane jabłka oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Gotujemy na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło do momentu, kiedy ryż wchłonie mleko. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie przekładamy gorący ryż z jabłkami i przyprawami. Na wierzch wlewamy cieniutką warstwę (ok. 1-2 mm) wody, żeby ryż nie był za suchy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30. Po wstawieniu do piekarnika przyrządzamy sos borówkowy. Do garnka wlewamy śmietanę, borówki, drobno posiekane liście mięty oraz miód i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy sos zacznie gęstnieć. Upieczony ryż dzielimy na porcje i polewamy sosem borówkowym.Przepis można dowolnie modyfikować dosładzając lub zmniejszać ilość miodu (cukru) według uznania.