gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Ryż z jabłkami i z cynamonem

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 47

Zapiekany w piekarniku (kiedyś w bratrurze pieca) ryż z tartymi jabłkami, to mój smak z dzieciństwa.

Ryż z jabłkami i z cynamonem

Składniki:

Ryż z jabłkami i z cynamonem

 

  • ryż biały w woreczkach- 2 worki,
  • mleko -1 litr,
  • jabłka-1 kg.,
  • cytryna-do skropienia tartych jabłek,
  • masło-do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • cukier waniliowy-1 paczka,
  • cynamon-do smaku,
  • szczypta soli do mleka.

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami i z cynamonem
Ugotować na sypko, na pół twardo ryż w woreczkach na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut. Woreczki muszą być całkowicie zanurzone w mleku. Potem go wyjąć z mleka i wysypać z woreczków. Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż. Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem. Dodatkowo ryż można spożywać z dżemem własnej roboty, np. z wiśniowym.