edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dużo szybsza, a przede wszystkim mniej kaloryczna wersja tradycyjnego ryżu zapiekanego z jabłkami :)

Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem

Składniki:

Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem

 

  • 1 duże twarde i słodkie jabłko
  • 1 łyżeczka sklarowanego masła
  • 10 dag ugotowanego ryżu (można wykorzystać wczorajszy)
  • 3 łyżeczki serka wiejskiego – u mnie light
  • przyprawa w młynku do dań słodkich, skład:
  • cukier, skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić je na rozgrzane masło i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać ugotowany ryż – jeśli jest zbyt suchy, podlać niewielką ilością wody. Wymieszać i zagrzać razem. Wyłożyć na talerz, oprószyć przyprawą, na wierzch wyłożyć serek wiejski. Słodkość dania zależy od słodkości jabłek. Można je dosłodzić i użyć zwykłego serka wiejskiego, albo śmietanki, ale wtedy już nie będzie takie niskokaloryczne :)