Ryż na słodko miewa różne postacie. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem bakalii, miodu lub dżemu. Równie popularny jest ryż z jabłkami, który przygotowuje się bardzo szybko. Można go zrobić na ciepło i na zimno. W najprostszej wersji uprażone owoce należy połączyć z ugotowanym ryżem. W innej oba składniki zapiekamy razem w piekarniku. Po zapieczeniu taki ryż z jabłkami warto podać z bitą śmietaną i odrobiną cynamonu. To bez wątpienia wspaniały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Szczególnie, że jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż pół godziny!
Ryż z kurkumą

Ryż z kurkumą

Ryż z kurkumą będzie miał charakterystyczny żółty kolor. Danie najczęściej podaje się z warzywami i kurczakiem. Po ugotowaniu ryżu dodaje się do niego kurkumę, a potem łączy z uduszonymi wcześniej na patelni warzywami, np. marchewką, pomidorem, cukinią, papryką lub czosnkiem. Danie będzie bardziej sycące, gdy do warzyw doda się pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka. Mięso można wcześniej zamarynować, np. w sosie sojowym lub oleju, soli i pieprzu. Ryż z kurkumą i warzywami doprawia się ziołami, np. rozmarynem, bazylią, kolendrą lub tymiankiem.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, czyli quinoa, to roślina o jadalnych ziarnach przypominających ryż. Słynie ze swoich szerokich właściwości prozdrowotnych i interesującego smaku. Quinoa doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw w zastępstwie kaszy czy ziemniaków. Dodaje się ją także do duszonych i gotowanych warzyw, dań mięsnych, zup, sałatek i surówek. Potrawy z komosą ryżową są zwykle dietetyczne i bardzo zdrowe, stosuje się je także w diecie wegańskiej. Komosę podaje się także na słodko, w roli deseru – na przykład z mlekiem kokosowym, bananem i innymi owocami.

Placki ryżowe

Placki ryżowe

Placki ryżowe przygotowuje się na bazie ugotowanego ryżu. Do ich przygotowania potrzeba: jajek, mąki, soli, pieprzu i oleju do smażenia. Można dodać do nich także cebulę, czosnek i paprykę. Placki ryżowe można serwować z dodatkiem dipu czosnkowego lub samodzielnie, jako pyszną przekąskę. Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do mięsa. Polecane jest podawanie ich także na słodko z cynamonem i jabłkami.

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami to pomysł na szybki obiad w wegetariańskim wydaniu. Warzywa mogą być świeże lub mrożone. Przygotowanie risotto z warzywami mrożonymi zajmuje niecałe 20 minut. Świeże warzywa wymagają umycia, obrania i pokrojenia, ale są bardziej chrupkie po usmażeniu. Dania z ryżem i warzywami tworzą ciekawe połączenie z mięsem drobiowym. Delikatny kurczak z warzywami sprawdzi się jako pomysł na lekki obiad lub lunch do pracy. Przyrządzając risotto z kurczakiem i warzywami, należy pamiętać, aby nie płukać ryżu przed gotowaniem. Podczas płukania ryż straci skrobię, która nadaje potrawie kleistą, kremową konsystencję.

Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa, czyli quiona, zwana również ryżem peruwiańskim nie jest właściwie kaszą. Jest to roślina zaliczana do pseudozbóż. Jej smak można porównać do kompilacji kaszy jaglanej z gryczaną. Przed gotowaniem quinoę należy płukać – w ten sam sposób i z tych samych względów, co jaglaną. Najlepiej podawać ją z majonezem,suszonymi pomidorami, rukolą lub jarmużem. Jest idealna dla osób dbających o linię, ponieważ przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii posiada mnóstwo wartości odżywczych oraz dobrze przyswajalnego białka.

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Ugotowany ryż warto wykorzystać do zrobienia sałatek. Jest on dobrym zapychaczem, dzięki czemu tego typu kompozycje są bardzo sycące. Warto wypróbować sałatkę z ryżem i kurczakiem, tuńczykiem, ananasem, szynką lub jajkiem. Z dressingów do ryżu pasuje majonez, sos curry, ziołowy oraz jogurtowy. Ze względu na neutralny smak tego składnika, można dowolnie eksperymentować z dodatkami, sięgając np. po pieczarki lub paprykę.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż z jabłkami ma wiele odsłon. Oprócz najpopularniejszej, polegającej na wymieszaniu ugotowanego na mleku ryżu z prażonymi owocami, znana jest także wersja pieczona. Taka zapiekanka z ryżem i jabłkami to ciekawa alternatywa dla innych deserów. Aby ją przygotować, potrzebujemy uprażone jabłka, ugotowany ryż, śmietanę oraz cukier waniliowy. Składniki wystarczy przełożyć do foremki i zapiec w 180 st. C. Warto do całości dodać także cynamon. Dzięki niemu jabłka zapiekane z ryżem będą bardziej aromatyczne i smaczniejsze!

Ryż na mleku z jabłkami

Ryż na mleku z jabłkami

Ryż ugotowany na mleku ma wyjątkowo delikatny smak. Dlatego dobrze jest go doprawić cynamonem lub wanilią, szczególnie, gdy podajemy go z jabłkami. Ryż można gotować na mleku krowim, kokosowym lub sojowym. W każdej wersji będzie posiadał nieco inny smak i aromat. Ryż na mleku kokosowym doskonale łączy się z jabłkami, tworząc wegańską wersję tradycyjnego deseru.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z cynamonem to jedna z ciekawszych propozycji na deser, szczególnie gdy dodamy do niego jabłka. Taka kompozycja sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Całość przygotowuje się bardzo prosto. Ryż gotujemy na mleku a następnie mieszamy z jabłkami i cynamonem. W takiej wersji nie potrzebne jest zapiekanie deseru. Jeśli jednak mamy ochotę na zapiekankę z ryżem i jabłkami, wystarczy, że ryż ugotujemy zwyczajnie na wodzie, wymieszamy z owocami i przełożymy do formy. Pozostaje już tylko deser zalać śmietaną i zapiec.

Znaleźliśmy 106 przepisów w kategorii Ryż z jabłkami

Ryżyk z jabłkami

Ryżyk z jabłkami

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: