Sposób przygotowania:
Ryż z krewetkami i kokosem
Dymki oczyścić, umyć i posiekać. Papryczkę chili umyć, rozkroić, usunąć pestki i drobno posiekać. Krewetki obrać, ugotować do miękkości, ostudzić. Grzyby włożyć do miski, zalać gorącą wodą, pozostawić na 30minut. Po tym czasie odlać wodę, grzyby podzielić na kapelusze i nóżki. Kapelusze pokroić w plasterki a nóżki wyrzucić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić dymkę, kokos i papryczkę chili, smażyć 3minuty. Dodać grzyby i smażyć 4 minuty ciągle mieszając. Dodać ryż, smażyć cały czas mieszając 3minuty, wlać wywar, zagotować. Wlać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15minut. Bazylię umyć, wstrząsnąć, osuszyć i porwać listki. Dodać krewetki i bazylię, wymieszać, zagotować i podawać.