Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż z kurkami i bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ugotowany ryż z dodatkiem podsmażonych z cebulką świeżych kurek i ugotowanego, obranego z łupinek bobu.

Ryż z kurkami i bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z kurkami i bobem

 

Sposób przygotowania:

Ryż z kurkami i bobem
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, lekko przestudzić, obrać z łupinek. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać ryż i bób, wymieszać. Dodać śmietanę i curry. Chwilę razem podsmażać. Na koniec dodać resztę masła i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać delikatnie, aż masło się roztopi i wszystko się połączy.
Ryż z kurkami i bobem
Ugotowany odcedzony przestudzony i obrany z łupinek bób.
Ryż z kurkami i bobem
Umyte i pokrojone kurki dodane do zeszklonej cebuli.
Ryż z kurkami i bobem
Ryż i bób dodane do podsmażonych z cebulą grzybów.
Ryż z kurkami i bobem
Reszta masła i posiekana natka dodane do ryżu z kurkami i bobem.

Tagi:

ryż bób