evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Ryż z łopatką i papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne i lekkie danie.Polecam :)

Ryż z łopatką i papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z łopatką i papryką

 

  • 1 plaster ładnej łopatki wieprzowej (u mnie grubość ok 1cm)
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • Kolorowa papryka pokrojona w drobna kostkę (czerwona,żółta,czerwona po połowie z każdego koloru)
  • Ryż torebka (125g)
  • olej do smażenia ok 4 łyżki
  • Przyprawy:
  • sól morska i pieprz świeżo mielone,przyprawa do wieprzowiny i estragon w proszku

Sposób przygotowania:

Ryż z łopatką i papryką
Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu,odsączamy-odstawiamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju.Dodajemy w/w przyprawy wg. uznania,oraz cebulkę.Chwilkę podsmażamy często mieszając żeby cebula sie nie spaliła.Dolewamy wodę przykrywamy pokrywą i dusimy do miękkości mięsa. Jak mięso jest już miękkie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy do lekkiego zmięknięcia papryki.Odkrywamy pokrywę dodajemy wcześniej ugotowany ryż-mieszamy i mozemy podawać z ulubionymi dodatkami...
Ryż z łopatką i papryką
Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju.Dodajemy w/w przyprawy wg. uznania,oraz cebulkę.Chwilkę podsmażamy często mieszając żeby cebula sie nie spaliła.Dolewamy wodę przykrywamy pokrywą i dusimy do miękkości mięsa.
Ryż z łopatką i papryką
Jak mięso jest już miękkie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy do lekkiego zmięknięcia papryki.Odkrywamy pokrywę dodajemy wcześniej ugotowany ryż-mieszamy i mozemy podawać z ulubionymi dodatkami...