Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż z mięsem i groszkiem konserwowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ryż z mięsem i groszkiem smakuje wyśmienicie.

Ryż z mięsem i groszkiem konserwowym

Składniki:

Ryż z mięsem i groszkiem konserwowym

 

  • 1 szkl ryżu
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 4 łyżki tłuszczu
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 bulionetka
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryż z mięsem i groszkiem konserwowym
2 szkl.wody zagotować, dodać bulionetkę, wsypać ryż i ugotować na sypko. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i startą na tarce o dużych oczkach marchew, podsmazyć. Następnie wlać 2/3 szkl wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Ugotowany ryż połączyć z mięsem, dodać osączony z zalewy groszek konserwowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podgrzać, wyłożyć na talerze, posypać zieleniną, podawać.