Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z mięsem z kurczaka i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Filet z kurczaka można zastąpić innym mięsem z drobiu

Ryż z mięsem z kurczaka i papryką

Składniki:

Ryż z mięsem z kurczaka i papryką

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 10 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki szczypioru
  • 1 łyżka matki pietruszki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • przyprawa maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż z mięsem z kurczaka i papryką
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Wlać 1/2 szkl wody, dodać odrobinę soli, pieprzu i przyprawy maggi. Cebulę drobno posiekać i razem z pokrojoną papryką podsmażyć na oliwie, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodać pokrojony w kostkę ogórek, ketchup, mieloną paprykę, szczypior, natkę pietruszki, przyprawić do smaku. Wsypać ugotowany ryż, wymieszać, podgrzać.