redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Ryż z ostrygami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Japońskie danie z ryżem, ostrygami i bulionem dashi.

Ryż z ostrygami

Składniki:

Ryż z ostrygami

 

  • (Składniki na 4 porcje)
  • 300 g ryżu
  • 8 ostryg bez muszli
  • 2 łyżki soli (do ostryg)
  • 2 łyżki sake
  • 2 łyżki mirinu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • bulion dashi (5 cm kawałek wodorostu konbu, 10 g katsuobushi - wiórków z suszonej ryby bonito, 400 ml wody)
  • 2 cienkie plasterki imbiru
  • trochę siekanego szczypioru

Sposób przygotowania:

Ryż z ostrygami
Wykonanie:



1.Ryż umyj i namocz w wodzie przez ok. 30 minut.

2.Do garnka wlej sake i mirin i gotuj aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj sos sojowy i imbir.

3.Dołóż ostrygi i gotuj 30 sekund – 1 min. (tak żeby ostrygi pozostały w środku surowe). Ostudź.

4.Wyjmij ostrygi, wywar przecedź.

5.Odcedź ryż, wylej wodę, w której był moczony.

6.Wymieszaj wywar, w którym gotowane były ostrygi i dashi. Odlej ok. 320-360 ml wywaru. Posól do smaku.

7.Ryż ugotuj w wywarze pod przykryciem przez 3 minuty. Kiedy ryż się ugotuje, dodaj ostrygi i przykryj. Pozostaw pod przykryciem przez 2-3 minuty.

8.Podawaj udekorowane siekanym szczypiorem.



Przygotowanie bulionu dashi:



1.Konbu namocz w garnku w 400 ml wody przez 30 minut do 1 godziny.

2.Zagotuj wodę z konbu. Zdejmij garnek z ognia zanim wywar zacznie wrzeć i wyjmij konbu. Postaw garnek na ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj katsuobushi, delikatnie zamieszaj i zdejmij z ognia.

3.Przefiltruj wywar przez tkaninę lub mocny papier, żeby uzyskać klarowny płyn.



Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości Ambasady Japonii w Polsce, przyrządzony na warsztatach z przyrządzania ostryg w Warszawskiej Akadamii Kulinarnej.