Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z papryką i wieprzowym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do mięsa z papryką można dodać odrobinę przyprawy do gyrosa.

Ryż z papryką i wieprzowym mięsem

Składniki:

Ryż z papryką i wieprzowym mięsem

 

  • 30 dag ryżu
  • 40 dag mięsa wieprzowego z szynki
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Ryż z papryką i wieprzowym mięsem
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i mąką, zrumienić na rozgrzanym oleju, pod koniec dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie posolić, skropić wodą i dusić pod przykryciem. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę wrzucić do mięsa i dusić około 10 minut. Przyprawić do smaku. Ryż wyłożyć na talerze, położyć na nim mięso, posypać posiekanym szczypiorkiem.