13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ryż z Patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy ryż, prażymy przez 1 minutę, dodajemy 0,5 kostki bulionowej i zapiekamy ryż jakieś 30 sekund

Ryż z Patelni

Składniki:

Ryż z Patelni

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z Patelni
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy ryż, prażymy przez 1 minutę, dodajemy 0,5 kostki bulionowej i zapiekamy ryż jakieś 30 sekund, następnie dodajemy 350ml wody i przykrywamy. Ryż gotujemy na patelni do miękkości, w zależności jaki wybierzemy czy biały czy brązowy (12 min biały, ok. 30 min brązowy – ryż należy sprawdzać co kilka minut i dolewać wody aby nie był suchy). Do miękkiego ryżu dodajemy obrane w kosteczkę pieczarki, por i szczyptę pieprzu, mieszamy i gotowe do spożycia.

Tagi:

ryż