ryz z pateni z jarzynami na dwie osoby

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

szybkie,latwe i bardzo wiosenne danie

ryz z pateni z jarzynami na dwie osoby

Składniki:

ryz z pateni z jarzynami na dwie osoby

 

  • dwie porcje ugotowanego ryzu (moze byc z poprzedniego dnia)
  • 8 szparagow
  • mala bulwa kopru wloskiego
  • pol pora
  • czerwona chili
  • 8 pomidorkow koktajlowych
  • lyzka oliwy
  • sol
  • swieze ziola (pietruszka.bazylia)

 

 

Sposób przygotowania:

ryz z pateni z jarzynami na dwie osoby
szparagi obrac i pokroic na skosne talarki
por dobrze umyc i tez pokroic w talarki
koper oczyscic,odkroic pozostalosci lodyg (natke odlozyc do dekoracji),bulwe cieniutko pokroic;
pomidorki pokroic na cwiartki
ziola i chili drobniutko posiekac

na duzej patelni rozgrzac oliwe i wrzucac kolejno jarzyny: por,koper,szparagi;podlac niewielka iloscia wody ( 2-3 lyzki),dusic pod przykryciem nie dluzej jak 10 min,dodac ugotowany ryz,dobrze wymieszac,wylaczyc ogien,wrzucic pomidorki i ziola,posolic i pozostawic chwile zeby pomidorki
sie zagrzaly,a ziola "puscily" aromat

podawac jako samodzielne danie lub z mieskiem ( np.chrupiace udka),albo z rybka
smacznego






podawac jako s