mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż z sosem pomidorowym i mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybki, pyszny obiad z brązowym ryżem, sosem pomidorowym i mielonym kotletem:)

Ryż z sosem pomidorowym i mielonym

Składniki:

Ryż z sosem pomidorowym i mielonym

 

  • 1 mała cebulka drobniutko posiekana
  • 2 - 3 małe czerwone papryki - w kostkę drobną
  • 0,5 l słoik przecieru pomidorowego
  • 2 kotlety mielone (mnie zostały z obiadu)
  • 1 torebka brązowego ryżu (100g)
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy i zioła- bazylia, oregano, papryka w proszku
  • do dekoracji - ósemeczki ogórka w chilli

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem pomidorowym i mielonym
Ryż przyrządzić wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną paprykę, smażyć do miękkości. Zalać to przecierem, włożyć do całości pokrojone w niewielką kostkę mielone, doprawić i chwilkę smażyć, ale niedługo. Ryż odsączyć, wyjąć z torebki, rozdzielić na 2-3 porcje. Na każdy talerz z ryżem wyłożyć porcję sosu, udekorować wedle gustu i smaku- u mnie ozdobą są pikantne ogóraski;)