Ryż z tuńczykiem i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż umyć i ugotować na sypko w dużej ilości wrzątku (nie powinien być zbyt miękki).

Ryż z tuńczykiem i ogórkiem

Składniki:

Ryż z tuńczykiem i ogórkiem

 

  • pół szklanki ryżu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 świeże ogórki
  • pęczek koperku
  • olej
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryż z tuńczykiem i ogórkiem
Ryż umyć i ugotować na sypko w dużej ilości wrzątku (nie powinien być zbyt miękki). Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki obrać, pokroić w kosteczkę. Tuńczyka podzielić na kawałki, koperek opłukać i posiekać. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać olejem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, delikatnie wymieszać dwoma widelcami. Danie będzie lepsze, jeśli co najmniej godzinę postoi w lodówce. Tuż przed podaniem trzeba dolać jeszcze trochę oleju. 100g - 110 kcal.

Tagi:

ryż sosy ogórki