misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Ryż z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon dyniowy w pełni. Zapraszam na pyszne, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe z ryżem i warzywami. Idealne na obiad dla całej rodziny.

Ryż z warzywami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ryż z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy paprykę oraz boczek.

Na dobrze rozgrzanej patelni przesmażamy boczek. Gdy będzie rumiany dodajemy ryż i chwilę smażymy. Wrzucamy paprykę i przesmażamy. Następnie dodajemy dynię. Mieszamy i wlewamy rosół.

Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ryżu. Przykrywamy na chwilę pokrywką, by ryż wchłoną płyn ( jeśli nadal jest).

Podajemy.
Ryż z warzywami
Dynię obieramy pozbawiamy pestek myjemy osuszamy i kroimy w kostkę
Ryż z warzywami
Umytą i osuszoną paprykę kroimy w kostkę
Ryż z warzywami
Wędzony boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię
Ryż z warzywami
Na patelnię z przesmażonym boczkiem wrzucamy ryż
Ryż z warzywami
Do przesmażonego ryżu z boczkiem dodajemy paprykę
Ryż z warzywami
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię
Ryż z warzywami
Całość dokładnie mieszamy
Ryż z warzywami
Wlewamy rosół i dodajemy przyprawy
Ryż z warzywami
Jeśli nie cały płyn został wchłonięty przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na kilka minut
Ryż z warzywami
Pyszne danie jednogarnkowe