Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami :
Ryż ugotować na bulionie - odcedzić ( wywaru nie wylewam a zużywam na zupę ).W woku rozgrzać olej i smażyć na nim do zarumienienia pokrojone w plasterki pieczarki . Dorzucić por , ogórek , paprykę - smażyć aż ogórek zeszkli się .Dodać koper , pokrojoną w plasterki marchew i odsączony groszek, masło , szczyptę kurkumy . Wymieszać delikatnie . Odcedzony ryż zmieszać z warzywami ( delikatnie by się nie rozpadły ). Doprawić do smaku. Podawać do drobiu Używam ugotowanej marchewki bo gdybym miała ją dusić w woku trwało by to dłużej - a z reguły robię taki ryż do kurczaka gotowanego a potem panierowanego i obsmażanego ( gotuję bulion na drobiu tzn. kurczaku i indyku i mam go na zupę , galaretki drobiowe , część kurczaka na drugie - obsmażana , pierś indyka robię w potrawce , warzywa na sałatkę , a ,, drobnica,, którą obiorę ze skrzydełek , szyjki itd. na pierogi ). Bulion na którym gotuję ryż używam na pomidorówkę z ryżem .
Natala1210
Dagunia1575