Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami i z kurczakiem
Filety z kurczaka umyłam, pokroiłam w większą kostkę, obsypałam przyprawami i usmażyłam.
Grzyby mun zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 15 minut, po tym czasie gotowałam je w tej samej wodzie przez jakieś 10 minut.
Po ostygnięciu pokroiłam w paseczki. W głębokiej patelni na oliwie udusiłam pokrojoną w pióra cebulę, dodałam pokrojoną w paski paprykę zieloną i czerwoną oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Dodałam grzyby mun oraz pędy bambusa. Wszystko razem ze sobą smażyłam aż warzywa były miękkie, dodałam filety z kurczaka, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, odrobiną chilli oraz sosem sojowym, dodałam też kawałek startego imbiru.
Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu, wymieszałam z odrobiną kurkumy aby nadać mu żółtego koloru.
Grzyby mun zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 15 minut, po tym czasie gotowałam je w tej samej wodzie przez jakieś 10 minut.
Po ostygnięciu pokroiłam w paseczki. W głębokiej patelni na oliwie udusiłam pokrojoną w pióra cebulę, dodałam pokrojoną w paski paprykę zieloną i czerwoną oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Dodałam grzyby mun oraz pędy bambusa. Wszystko razem ze sobą smażyłam aż warzywa były miękkie, dodałam filety z kurczaka, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, odrobiną chilli oraz sosem sojowym, dodałam też kawałek startego imbiru.
Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu, wymieszałam z odrobiną kurkumy aby nadać mu żółtego koloru.