justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Ryż z zielonym groszkiem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ryż z zielonym groszkiem i grzybami - pietruszkowa uczta na zielono!

Ryż z zielonym groszkiem i grzybami

Składniki:

Ryż z zielonym groszkiem i grzybami

 

  • 2 porcje:
  • 8 dag ryżu
  • 30 dag groszku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 5 dag grzybów
  • olej sól i pieprz
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryka

Sposób przygotowania:

Ryż z zielonym groszkiem i grzybami
Ryż wrzucić na rozgrzany olej i dusić z cebulą ( w całości) i zwiniętą w pęczek zieloną pietruszką, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, zalać wodą w stosunku 1,5:1 do ilości ryżu, posolić. Gry ryż się ugotuje, dusić chwilę na małym ogniu. Na koniec wyjąć cebulę i pietruszkę. Zielony groszek dusić razem z plasterkami grzybów w małej ilości oleju. Pod koniec duszenia posolić i popieprzyć, dodać posiekana pietruszkę i ryż. Całość podgrzać i z wierzchu posypać również pietruszką.