Sposób przygotowania:
Ryżanka na masełku
Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, selera i pietruszkę starłam na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroiłam w plasterki, a pora dość drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam wszystkie warzywa i smażyłam, delikatnie mieszając, przez około 4-5 minut. Kiedy warzywa zwiotczały zalałam je 1,5 litra wrzącej wody, lekko posoliłam i na wolniuteńkim ogniu (tak, żeby tylko „mrugała”) gotowałam do miękkości ziemniaków. Ryż odmierzyłam na gęste sitko i dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, dodałam do rondla. Gotowałam jeszcze przez około 25 minut, dopóki ryż nie stał się całkowicie mięciutki. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym lubczykiem. Przed podaniem posypałam świeżym koperkiem.
dusia30
edytaha
Dziękuję Dusiu :)
Elficzna
edytaha
No coś Ty Elfi? A ja myślałam, że każdy ma za sobą jakąś wersję ryżanki :)
darmiona
edytaha
Odkąd pamiętam, w moim domu gotowało się ryżanki (niektórzy mówią ryżówki). Szczególnie często gościła na naszym stole w okresie, kiedy mięso było na kartki. Szczerze powiedziawszy zbrzydła mi przez to na długie lata. A teraz mąż poprosił, więc ugotowałam i o dziwo, sama zjadłam z apetytem :)
msewka
edytaha
Dziękuję :)