edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Ryżanka na masełku

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatna, lekkostrawna zupka z lubczykiem

Ryżanka na masełku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryżanka na masełku

 

Sposób przygotowania:

Ryżanka na masełku
Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, selera i pietruszkę starłam na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroiłam w plasterki, a pora dość drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam wszystkie warzywa i smażyłam, delikatnie mieszając, przez około 4-5 minut. Kiedy warzywa zwiotczały zalałam je 1,5 litra wrzącej wody, lekko posoliłam i na wolniuteńkim ogniu (tak, żeby tylko „mrugała”) gotowałam do miękkości ziemniaków. Ryż odmierzyłam na gęste sitko i dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, dodałam do rondla. Gotowałam jeszcze przez około 25 minut, dopóki ryż nie stał się całkowicie mięciutki. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym lubczykiem. Przed podaniem posypałam świeżym koperkiem.
Ryżanka na masełku
Przygotowałam warzywa – obrałam je i umyłam.
Ryżanka na masełku
Wszystkie warzywa wrzuciłam na rozgrzane masło.
Ryżanka na masełku
Pod koniec gotowania doprawiłam do smaku.

Tagi:

ryż