eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ryżowa zupa Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa ryżowa ugotowana na bulionie drobiowym. Cała rodzinka razem z wnusiami była bardzo zadowolona.

Ryżowa zupa Eli

Składniki:

Ryżowa zupa Eli

wywar

pozostałe składniki zupy

  • 1/2 kg ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Ryżowa zupa Eli

przygotowanie jarzyn

Ryżowa zupa Eli
Przygotować jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie.

Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skórki i umyć. Do jarzyn dodać liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie cebuli i czosnku

Ryżowa zupa Eli
Obrane cebule podpiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek.

Cebule obrać z łupinek, przekroić na połówki i podpiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek.

przygotowanie wywaru

Ryżowa zupa Eli
Porcję rosołową z kurczaka umyć, włożyć do garnka, dodać jarzyny, dodatki i ugotować wywar.

Porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, dodać jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie, podpieczone cebule i czosnek.

Całość zalać wodą, posolić, ugotować wywar i przecedzić przez sito.

przygotowanie ryżu

Ryżowa zupa Eli
Odważyć pół kilograma ryżu i przepłukać go na sicie.

Odmierzyć 1/2 kg ryżu, przesypać na sito i opłukać.

przygotowanie zupy

Ryżowa zupa Eli
Marchewki z wywaru pokroić w kostkę.

Ugotowane w wywarze marchewki pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy cd

Ryżowa zupa Eli
Obrane mięso z porcji rosołowej pokroić.

Obrać mięso z porcji rosołowej i pokroić.

przygotowanie zupy cd

Ryżowa zupa Eli
Umytą i osuszoną natkę pietruszki pokroić.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i pokroić.

przygotowanie zupy cd

Do wywaru dodać ryż i gotować do miękkości. Do zupy dodać mięso, marchewkę i chwilę pogotować.

Do gotowej zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i doprawić ją pieprzem i maggi do smaku. Smacznego!