Sposób przygotowania:
Ryżowa zupa z warzywami
Umyć i oczyścić mięso . Warzywa obrać i umyć . Utrzeć na tarce jarzynowej ( największe oczka ) marchew , pietruszkę i seler .Por pokroić w cienkie pół plasterki . Włożyć do garnka pałeczki , utarte warzywa , kostkę bulionową . Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 30 minut . Wsypać ryż i gotować jeszcze 20 minut .Wyjąć pałeczki . Doprawić do smaku maggi w płynie . Posypać koperkiem . Pałeczki wyjęte z zupy albo obrać ze skórek , chrząstek i kości i po podzieleniu na kawałki dodać do zupy , albo użyć do zrobienia II Dania ( obsmażyć panierowane , zrobić w sosie ) . Woda odparowuje w trakcie gotowania do ok. 4 szklanek .Proponuję nie robić na zapas bo zgęstnieje za bardzo . Ja przygotowuję sobie wywar z kurczaka i warzyw a 20 minut przed obiadem wsypuję ryż - wtedy zupa ma odpowiednią gęstość . Zupa ryżowa gotowana ma delikatny smak - nie jest intensywna tak jak rosół .Jeśli ktoś gotuje dla dzieci lub dla osoby z rygorystyczną dietą to proponuję zrezygnować z kostki bulionowej na rzecz dodatkowych warzyw wrzuconych do wywaru w całości i potem wyjętych i szczypty soli .
edytaha
Babciagramolka
No tu niestety mnie masz - nie cierpię przypraw z suszonych warzyw typu Vegeta
i podobnych - sama sól nie wystarcza , a kostki Knorra toleruję tym bardziej , że zdecydowanie lubię gosmaczanie glutaminianem sodu . Używam go od lat jeszcze jak można było go kupować w aptekach w czystej postaci bo był stosowany w dietach bez solnych ( moja Ciocia taką miała i tak poznałam glutaminian ) .Lubię doprawianie Knorrem nic na to nie poradzę - traktuję te kostki jako przyprawę .
darmiona
misia5
Ja sama robię taką przyprawę:) Żeby wysuszone jarzyny i zioła nie robiły się miękkie z upływem czasu na dno słoiczka daje łyżkę gruboziarnistej soli morskiej, a na nią daję kawałek ręcznika papierowego (robię to temu. bo nie znoszę nadmiaru soli w jedzeniu:) a dzięki temu jarzyny i zioła są "suche" a ja nie mam Wieliczki w zupie:) )
darmiona
misia5
Jak będę robiła to dodam:)
darmiona
misia5
Obiecuję:)
cherry
Babciagramolka
edytaha
Buniu, ja nie używam Vegety ani tego typu przypraw tylko zwyczajną suszoną włoszczyznę. I bardzo lubię smak kostek rosołowych, tyle, że... nie lubi ich mój żołądek :( , więc czasem w akcie rozpaczy jak nie mam czasu na dłuższe gotowanie też wrzucam kostkę, tyle, że potem to odchorowuję :(
agabi22
Babciagramolka
Może - tylko tu już zdecydowanie bez kostki :) - dodaj na końcu łyżeczkę surowego masła i już nie gotuj - to da dzidziusiowi potrzebnego do rozpuszczania karotenów tłuszczu i podniesie smak zupy .Ja dodaję na talerzu ale ja wlewam gorącą .
Lemonaga
evita0007
Babciagramolka
Hi hi - dostawiłam na forum pod przepisem zdjęcie zupki drugiego dnia - była właśnie pomidorówka .
msewka