dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Biszkoptowy omlet z malinami i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Można usmażyć jeden duży omlet lub kilka mniejszych omlecików. Omlety podajemy z owocami i cukrem pudrem.

Biszkoptowy omlet z malinami i porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowy omlet z malinami i porzeczkami

 

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyż mąki
  • 2 łyż śmietany
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl porzeczek czerwonych
  • 1/3 szkl malin
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy omlet z malinami i porzeczkami
Owoce dokładnie płuczemy i osączamy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną. Na koniec wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy. Na patelni z niewielką ilością gorącego tłuszczy wlewamy ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron omlet. Usmażony omlet posypujemy owocami i zwijamy w rulon. wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Biszkoptowy omlet z malinami i porzeczkami
Owoce delikatnei płuczemy i osączamy na sicie.
Biszkoptowy omlet z malinami i porzeczkami
Białka ubijamy z solą, cukrem i cukrem waniliowym.
Biszkoptowy omlet z malinami i porzeczkami
Dodajemy żółtka wymieszanę ze śmietaną i delikatnie mieszamy.
Biszkoptowy omlet z malinami i porzeczkami
Wymieszany z mąką omlet smażmy na rozgrzanym tłuszczu.