Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Ryżowe placuszki z antonówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami (dżem, mus owocowy, miód, cukier puder, jogurt, twarożek).

Ryżowe placuszki z antonówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe placuszki z antonówkami

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe placuszki z antonówkami
Poprzedniego dnia lub 1-2 godziny przed robieniem placków ugotować ryż, dokładnie odcedzić i ostudzić.. Do ryżu dodać jajka i dokładnie wymieszać. 

Doprawić cukrem i cukrem waniliowym, startą skórką cytrynową, a na koniec połączyć z mąką pszenną. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę - połączyć z masą ryżową. 

Na patelni stopić masło, dolać olej rzepakowy i na średnio rozgrzany tłuszcz kłaść średnie porcję masy. 

Nakryć pokrywką i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż do zrumienienia spodu. Odwrócić i dosmażyć. Przed podaniem można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Ryżowe placuszki z antonówkami
Ostudzony ryż połączyć z jajkami i wymieszać.
Ryżowe placuszki z antonówkami
Do ryżu dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i skórkę cytrynową.
Ryżowe placuszki z antonówkami
Antonówki obrać i pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta ryżowego.
Ryżowe placuszki z antonówkami
Placuszki smażyć na złoty kolor pod pokrywką.

Tagi:

danie ryż placki