Sposób przygotowania:
Ryżowe Ying-Yang :
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła . Wsypać brązowy ryż .Smażyć 5 minut mieszając . Zalać 2 szklankami wody .Gotować ok. 25 minut tak by ryż był miękki i wchłonął całą wodę .Garnek z ryżem zawinąć w koc tak by był ciepły. W czasie gotowania ryżu brązowego rozgrzać w drugim garnku 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła .Wsypać ryż paraboliczny i smażyć 5 minut. Zalać 2 szklankami wody, dodać szczyptę kurkumy i gotować 25 minut . Ten ryż również zawinąć w koc. Po 30 minutach ułożyć na okrągłym półmisku obejmę od tortownicy ( małej). Z kawałka folii aluminiowej zrobić pasek tej długości by pozwolił wewnątrz obejmy tortownicy zrobić przegrodę nadającą kształt Ying-Yang. Uformować przegrodę .Na środku jednej i drugiej części postawić odwrócone dnem do góry małe filiżanki . Na jedną część wyłożyć brązowy ryż, po odłożeniu 4 łyżek .Na drugą część wyłożyć ryż paraboliczny , po odłożeniu 4 łyżek .Usunąć przegrodę . Wyjąć filiżanki . W puste miejsca po filiżankach wsypać ryż o odmiennym kolorze tzn w ryż brązowy wsypać żółty i odwrotnie. Całość obłożyć wkoło kawałkami liści sałaty karbowanej.
msewka