Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ryżowy deser indyjski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam kuchnię indyjską, dlatego często przygotowuję dania tej właśnie kuchni. Dziś proponuję bardzo smaczny deser indyjski.

Ryżowy deser indyjski

Składniki:

Ryżowy deser indyjski

 

  • 10 dag ryżu jaśminowego
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szkl mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki ulubionego dżemu
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Ryżowy deser indyjski
Mleko wymieszać ze śmietaną, dodać ryż, cukier oraz kardamon i gotować na małym ogniu około pół godziny, często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gotowy ryż wyłożyć do pucharków. Dżem wymieszać z wodą i podgrzać. Tak przygotowanym dżemem polać ryż w pucharkach. Gotowy deser podawać od razu po przygotowaniu.To bardzo smaczny i pożywny deser indyjski.

Tagi:

ryż