Sposób przygotowania:
Ryżowy misz-masz z warzywami i boczkiem
W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewam 1 łyżkę oleju oraz masło i dorzucam opłukany pod bieżącą wodą ryż. Smażę, ciągle mieszając przez 2 minuty. Dodaję 2 szczypty soli i zalewam gorącą wodą do wysokości ok. ½ cm powyżej wysokości ryżu. Zagotowuję, mieszam, wyłączam palnik (elektryczny, na gazie trzeba postawić garnek na płytce i trzymać minimalną moc palnika), przykrywam i zostawiam na 20 minut. Po tym czasie mam ryż ugotowany na sypko. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję na parze przez 10 minut, lubię lekko twardawy. Na rozgrzaną patelnią wlewam łyżkę oleju i wrzucam pokrojony w paseczki boczek. Trzy minuty później dorzucam cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, dodaję suszona włoszczyznę oraz przyprawy i smażę mieszając. Gdy cebula i papryka lekko zmiękną dokładam brokuł i śmietanę. Duszę razem przez ok. 5 minut, następnie dodaję ryż, mieszam i gotowe.
Paczajka