WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 981]

Rzodkiewka na ciepło z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rzodkiewki ugotowane w osolonej wodzie a następnie usmażone na masełku i wymieszane z posiekanym koperkiem.

Rzodkiewka na ciepło z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzodkiewka na ciepło z koperkiem

 

  • 2 pęczki rzodkiewek (użyłam podłużnych)
  • koperek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rzodkiewka na ciepło z koperkiem

ETAP 1:

Z rzodkiewek odciąć natkę i korzonki. Umyć je i osuszyć. Usunąć nożem ewentualne plamki ze skórki. Rzodkiewki włożyć do garnka i zalać zimną wodą aby je zakrywała. Ustawić garnek na gazie i zagotować. Po zagotowaniu wodę osolić.

Rzodkiewki gotować do miękkości. Następnie odcedzić je i lekko przestudzić. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wrzucić rzodkiewki. Można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.

Rzodkiewki smażyć aż się zarumienią. Przyprawić lekko solą i pieprzem i wrzucić posiekany koperek. Wymieszać i wyłożyć na talerz.

Podawać jako ciepły dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek.

Rzodkiewka na ciepło z koperkiem
Posiekany koperek dodany do podsmażonej rzodkiewki
Rzodkiewka na ciepło z koperkiem
Ugotowana rzodkiewka wyłożona na patelnię na masło
Rzodkiewka na ciepło z koperkiem
Rzodkiewki po ugotowaniu w wodzie i odcedzeniu
Rzodkiewka na ciepło z koperkiem
Surowe rzodkiewki obrane i zalane wodą przed ugotowaniem