sara24

sara24

Kucharz
[Przepisów: 16]

Sachertorte - Tort Sachera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jeden z najbardziej znanych tortów na świecie.

Sachertorte - Tort Sachera

Składniki:

Sachertorte - Tort Sachera

 

  • Ciasto
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 50 g cukru
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • dobrej jakości konfitura morelowa

 

  • Polewa czekoladowa
  • 200 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 100 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Sachertorte - Tort Sachera
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy. Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć. Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.