rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Sagonki po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam sajgonki,a najbardziej te które zrobię sama

Sagonki po mojemu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sagonki po mojemu

 

  • Mięso z drobiu(gotowane lub pieczone)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • czerwona papryka
  • mały por
  • kilka grzybów mun
  • kapusta pekińska
  • sos sojowy jasny Tao-Tao
  • papier ryżowy Tao-Tao opakowanie lub nawet więcej(zależy ile wyjdzie nam farszu)
  • słodki sos chili Tao-Tao do podania

Sposób przygotowania:

Sagonki po mojemu
Grzyby mun zamoczyć w wodzie na ok 15 min,potem ugotować aż będą miękkie.Marchew,pietruszki,ugotowane grzyby i paprykę pokroić w cienkie paseczki,a por w plasterki.Warzywa wrzucić do miski zalać sosem sojowym i zostawić na jakiś czas.W tym czasie we wrzątku sparzyć kapustę pekińską(żeby lekko zmiękła i nie była całkiem surowa)drobno posiekać (tak żeby były paseczki)dodać do miski z warzywami i sosem.Mięso posiekać lub zmielić w maszynce.Wymieszać mięso z warzywami.Każdy placek papieru ryżowego moczyć w wodzie,położyć na płaskiej powierzchni i na środek nałożyć trochę farszu.Zawinąć najpierw boki do środka,potem rolować.Rozgrzać olej na patelni smażyć na rumiano z każdej strony.Podawać na ciepło maczać w słodkim sosie chili.Pycha:)
Sagonki po mojemu
Słodki sos chilii Tao-tao jestem od niego uzależniona
Sagonki po mojemu
Suchy papier ryżowy jest sztywny
Sagonki po mojemu
Suchy papier ryżowy jest sztywny