Sajgonki na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Letnia "sajgonkowa" wariacja. Najlepiej smakują dobrze schłodzone, dlatego warto zrobić je odrobinę wcześniej.

Sajgonki na słodko

Składniki:

Sajgonki na słodko

 

  • 12 płatów papieru ryżowego
  • letnia woda do moczenia papieru
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • kilka winogron
  • 1 nektarynka
  • kawałek arbuza
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Sajgonki na słodko

ETAP 1:

Sajgonki na słodko
Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i czekamy, aż zmięknie

Na początku przygotowujemy budyń na mleku z dodatkiem ksylitolu. Studzimy.
Papier ryżowy przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.

ETAP 2:

Sajgonki na słodko
Pokrojone owoce można lekko skropić sokiem z cytryny

Winogrona odrywamy z kiści, myjemy i kroimy w ćwiartki. Nektarynkę myjemy, obieramy. Z arbuza wyciągamy pestki i razem z nektarynką kroimy w kostkę, a obranego banana w pół plastry.

ETAP 3:

Sajgonki na słodko
Papier ryżowy smarujemy przygotowanym wcześniej budyniem

Każdy przygotowany wcześniej płat papieru ryżowego smarujemy wystudzonym budyniem.

ETAP 4:

Sajgonki na słodko
Pokrojone owoce kładziemy na jednym brzegu

Z jednej strony układamy dowolną porcję pokrojonych owoców.

ETAP 5:

Sajgonki na słodko
Z każdego papieru z budyniem i porcją owoców zwijamy sajgonki

Zewnętrzne boki papieru składamy do środka i zwijamy. Przed podaniem dobrze chłodzimy w lodówce.