marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sajgonki na słodko-pikantnie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Banany opłukać w bieżącej wodzie obrać,przekroić,a krążki ananasowe wyjąć z puszki,odsączyć,pokroić.Zawijać kawałki owoców w papier.Smażyć.

Sajgonki na słodko-pikantnie.

Składniki:

Sajgonki na słodko-pikantnie.

 

  • 4 małe banany,
  • 8 krążków ananasowych,
  • sos słodko-kwaśny chilli lub śliwkowy,
  • łyżeczka pełna pieprzu kajeńskiego,
  • arkusz duży papieru ryżowego(pociąć go potem na tyle części,ile
  • będzie trzeba),
  • sok z cytryny świeżej(bez pestek).

Sposób przygotowania:

Sajgonki na słodko-pikantnie.
Banany opłukać w bieżącej wodzie,obrać ze skórek oraz przepołowić każdy na wpół na wzdłuż i posypać lekko pieprzem kajeńskim i tak zrobić z każdą połówką,można nawet skropić sokiem cytrynowym.Papier ryżowy podzielić na 8-10 arkusików i na
każdym z nich układać po połówce banana,a po obu stronach po
dwa kawałki ananasa i zwinąć ciasno,podobnie jak krokiety zwykłe.Kłaść na rozgrzany olej na patelni lub woku sajgonki i smażyć z 5-7 min. na średnim ogniu ze wszystkich stron,obracając je dwiema łyżkami.Wyjąć sajgonki i osączyć z tłuszczu.Ułożyć na półmisku i podawać polane sosem chilli słodko-kwaśnym lub śliwkowym.

Tagi:

sosy beza bezy