Sposób przygotowania:
Sajgonki w cieście filo
Ciasto filo wyjąć i rozmrozić, a następnie rozwałkować na stolnicy, posypując mąką pod spód i pociąć je na kilkanaście płatów, aby powstało czternaście płatów. Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić, a niektóre dodatki jak kiełki i grzyby po namoczeniu i odsączeniu posiekać (nie dotyczy kiełków). Można rozgrzać olej na patelni, czy woku lub nagrzać piekarnik do 190-200 st. C i natłuścić lekko blachę olejem. Płaty ciasta nadziewać pokrojonymi warzywami i grzybkami oraz zwinąć w rulon, by utworzyć kształt sajgonek. Ułożyć sajgonki na blasze, posmarować białkiem lekko i obsypać ziarnami sezamu. Wstawić na 10-15 min. blachę z zawartością, pilnując czasu pieczenia lub nastawić minutnik. Gdy wierzchy sajgonek się zrumienią, wyjąć blachę,a zawartość zsunąć łopatką na tacę lub półmisek i podawać z sosem.