marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sajgonki w cieście filo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sajgonki to prosty sposób wykonywania ich w przepisie,choć w cieście filo można je przyrządzić nieco inaczej, niż smażenie.

Sajgonki w cieście filo

Składniki:

Sajgonki w cieście filo

 

  • 7 płatów mrożonego ciasta filo,
  • 1 por (biała część),
  • 3 kolorowe papryki,
  • 3 średnie kolorowe czuszki,
  • 25 dag.kiełków fasoli mung,
  • 30 dag.grzybków mung lub zwykłych,
  • 8 dag.mąki do posypania,
  • białko do posmarowania,
  • sezam do posypania,
  • olej arachidowy do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Sajgonki w cieście filo
Ciasto filo wyjąć i rozmrozić, a następnie rozwałkować na stolnicy, posypując mąką pod spód i pociąć je na kilkanaście płatów, aby powstało czternaście płatów. Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić, a niektóre dodatki jak kiełki i grzyby po namoczeniu i odsączeniu posiekać (nie dotyczy kiełków). Można rozgrzać olej na patelni, czy woku lub nagrzać piekarnik do 190-200 st. C i natłuścić lekko blachę olejem. Płaty ciasta nadziewać pokrojonymi warzywami i grzybkami oraz zwinąć w rulon, by utworzyć kształt sajgonek. Ułożyć sajgonki na blasze, posmarować białkiem lekko i obsypać ziarnami sezamu. Wstawić na 10-15 min. blachę z zawartością, pilnując czasu pieczenia lub nastawić minutnik. Gdy wierzchy sajgonek się zrumienią, wyjąć blachę,a zawartość zsunąć łopatką na tacę lub półmisek i podawać z sosem.

Tagi:

ciasto