Sposób przygotowania:
Karaibskie sajgonki Krolika dla Królika
Makron zalewamy wrzatkiem na 3 minuty az zmięknie. Odcedzamy. Krewetki płuczemy, zdejmujemy twarde osłonki z ogonkow, polewamy sokiem z limoki. Papryke kroimy w drobne paseczki, Do rozgrzanewgo woka/patelni wlewamy 3 łyzki oleju wrzucamy papryke i kiełki, smazymy mieszajac 2-3 minuty, dodajemy imbir i chili, mieszamy, dodajemy sos sojowy, olej sezamywy i wlewamy krewetki z sokiem z limonki. Smażymy przez minute. Odstawiamy z ognia, dodajemy makaron i natke lub kolendre. Mieszamy. nadzienie jest gotowe. Ciasto dzielimy sobie na 6 czesci, nakładmy porcje nadzienia, (po dwie krewetki na kazda sajgonke), brzeg i smarujemy jajkiem, zawijamy jak sajgonke, I tak z pozostałymi. Rozgrzewamy lej w woku. Wrzucamy na goracy tłuszcz i smazymy przez ok 1 minute bo ciasto szybko nam pecznieje i rosnie, a w tym czasie krewetka jeszcze dojdzie bo potem stałaby sie gumowata a ciasto wchlonełoby za duzo tłuszczu. Po wyjeciu odsaczamy na papierowym reczniku. Gotowe.. Moja córka stwierdziła ze takie sajgonki mogliby podawac w najlepszej knajpce:) . Mozna oczywiscie zrobic z papierem ryzowym wtedy napewno to bedzie sajgonka, ja z braku papieru uzyłam zalegajacego w lodowce ciasta i wyszły krokiety.
Sarenka