Sposób przygotowania:
sajgonki z ryżem
Pierś z kurczaka kroimy w cieńkie paski, przyprawiamy solą i paprykami w proszku. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Gdy będą usmażone dodajemy mieszanke chińską i poktojone w cieńkie paski grzyby mun. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem. Gdy juz bedzie prawie gotowe dodajemy do smaku soli i troche słodkiego sosu chili. I jeszcze chwile smażymy. Po usmażeniu odstawiamy na bok do ostygnięcia. Na talerzyk nalewamy ciepła wode nie za gorącą, i maczamy w niej papier ryżowy, gdy bedzie miękki nakładamy farsz, nie za dużo żeby podczas zawijania sie nie rozwalił, i zawijamy jak na krokiety. Każdy sajgonek zawijamy podwójnie w papier ryżowy, żęby podczas smażenia sie nie rozleciał. Gdy już mamy zrobione sajgonki, rozgrzewamy olej np w wooku albo innym głębokim naczyniu i smażymy sajgonki. Podczas smażęnia sajgonki lubia sie przyklejac do siebie, można je wtedy delikatnie oderwac widelcem. Po usmażeniu odkładamy na kratke lub papier żęby olej odsiąkł. Ryż gotujemy. Po ugotowaniu podajemy na talerz razem z sajgonkami i polewamy słodkim sosem chili
Smacznego :)
Smacznego :)