Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Tarta ze szpinakiem i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Przepyszna tarta przygotowana z mrożonego szpinaku i świeżego łososia. Doskonale nadaje się zarówno na przyjęcia jak i codzienny obiad.

Tarta ze szpinakiem i łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Ciasto

Masa

  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • Świeży filet z łososia
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • Przyprawa do pstrąga z pietruszką (lub zwykła do ryb i suszona pietruszka)
  • 1/2 opakowania sera FETA

Masa do polania

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem i łososiem
Składniki na ciasto zagnieść. Wyłożyć nim foremkę do tarty lub tortownicę. Spód podpiec około 15-20 minut w temperaturze 180 st C. Delikatnie wystudzić.

Łososia oczyścić, pokroić na niewielką kostkę. następnie oprószyć go przyprawą. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać szpinak i całość przesmażyć.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka, śmietanę, sól, pieprz oraz przyprawę wymieszać na jednolity płyn. Na spód tarty wyłożyć łososia, przykryć go szpinakiem.

Całość zalać śmietanowo-jajecznym płynem. Musi zakrywać szpinak. Włożyć do piekarnika na około 30 minut do tej samej temperatury.

Po wyjęciu tartę posypać pokruszoną fetą. Gotowe do podania. 
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Łososia pokroić na drobne kawałki. Obficie posypać przyprawą
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Na spód tarty wyłożyć najpierw kawałki łososia
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Łososia dokładnie przykryć szpinakiem z cebulką
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Jajka, śmietanę i przyprawy dokładnie połączyć ze sobą

Tagi:

danie