Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Łopatka w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami. Dziś zostały mi ziemniaczki, więc postanowiłam zrobić kluski do mięska.

Łopatka w sosie chrzanowym

Składniki:

Łopatka w sosie chrzanowym

 

  • łopatka wieprzowa - 1 kg
  • marchewka - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler - 1 kawałek
  • por - kawałek
  • ziele angielskie - 4 ziarenka
  • liść laurowy- 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • sól i pieprz
  • 3 ,5 szkl wody
  • SOS CHRZANOWY
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana - 125 g
  • chrzan ze słoiczka - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • wywar z mięsa - 1 szkl
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie chrzanowym
Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni. Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry. 
SOS CHRZANOWY Na maśle przygotować zasmażkę, podlać wywarem z mięsa. Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty. Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać mięso polane sosem chrzanowym z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Tagi:

sosy mięso