dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Leczo z fasolki szparagowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybkie i bardzo smaczne danie idealne na szybki obiad albo na kolację. W sezonie warto zamrozić trochę fasolki, aby móc to danie przygotować zimą.

Leczo z fasolki szparagowej

Składniki:

Leczo z fasolki szparagowej

 

Sposób przygotowania:

Leczo z fasolki szparagowej
Fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy do odparowania wody. Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy marchewkę, wlewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości i odparowania wody.

Dodajemy fasolkę, kiełbasę, pieczarki, pomidory i paprykę i chwilę razem dusimy. Dodajemy ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiamy do smaku papryką słodką, majerankiem, solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Dusimy jeszcze przez chwilę.

Smacznego