Sposób przygotowania:
Sałata z gotowanym indykiem i sosem tzatzikiSałatka:
Umyty i osuszony sznycel z indyka ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem suszonej bazylii. Wyjąć z wody i dokładnie ostudzić. Cukinie pokroić w słupki, przełożyć do miski, dodać pół łyżeczki soli i odłożyć na 10 minut. Po tym czasie odcedzić z wytworzonego soku.
ETAP 2:
Sałatę porwać w palcach na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać słupki cukinii.
ETAP 3:
Rzodkiewkę pokroić w cienki plasterki i również dodać do miski. Pomidora przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę na 3 paski. Wrzucić do miski.
ETAP 4:
Dodać pokrojonego indyka, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
Sos:
Ogórka dobrze umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z soku. Przełożyć do miseczki, dodać jogurt naturalny i starty czosnek. Koperek posiekać i również dodać do miski. Dosmaczyć solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na 15 minut. Podawać z sałatą osobno lub wymieszać wszystkie składniki razem, smacznego!