Sposób przygotowania:
Cukiniowo-ziemniaczane placki
Sos: Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Dodać do nich obrane ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach ser, jogurt, majonez, trochę soli morskiej i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko dokładnie zmiksować.
Farsz: Boczek pokroić w małą kostkę, zrumienić na oleju (jak boczek jest tłusty, olej można pominąć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek dodać do boczku, zeszklić. Mięso pokroić w małą kostkę, dodać do boczku z cebulą. Dodać też zioła i przyprawy. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Kapustę poszatkować, dodać do mięsa. Smażyć dalej, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Dodać pomidory razem z zalewą (jak są w całości, to je najpierw pokroić), wlać szklankę wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 35 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie prawie cały płyn powinien odparować.
Placki: Cukinię umyć. Ziemniaki cieniutko obrać i umyć. Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski. Do warzyw dodać jajka, obie mąki, maślankę, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta i rozprowadzić na brzegi. Placek ma być trochę mniejszy od naleśnika i mieć grubość ok. pół cm. Smażyć na małym ogniu. Jak ciasto się zetnie, delikatnie przewrócić placek na drugą stronę. Smażyć dalej na rumiano. W ten sam sposób usmażyć kolejne placki (wyszło mi 5 placków).
Na każdego placka położyć po trochu farszu (na jedną połowę), złożyć je na pół. Każdy placek z farszem polać przygotowanym wcześniej sosem bazyliowo - serowym. Można je dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Farsz: Boczek pokroić w małą kostkę, zrumienić na oleju (jak boczek jest tłusty, olej można pominąć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek dodać do boczku, zeszklić. Mięso pokroić w małą kostkę, dodać do boczku z cebulą. Dodać też zioła i przyprawy. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Kapustę poszatkować, dodać do mięsa. Smażyć dalej, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Dodać pomidory razem z zalewą (jak są w całości, to je najpierw pokroić), wlać szklankę wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 35 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie prawie cały płyn powinien odparować.
Placki: Cukinię umyć. Ziemniaki cieniutko obrać i umyć. Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski. Do warzyw dodać jajka, obie mąki, maślankę, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta i rozprowadzić na brzegi. Placek ma być trochę mniejszy od naleśnika i mieć grubość ok. pół cm. Smażyć na małym ogniu. Jak ciasto się zetnie, delikatnie przewrócić placek na drugą stronę. Smażyć dalej na rumiano. W ten sam sposób usmażyć kolejne placki (wyszło mi 5 placków).
Na każdego placka położyć po trochu farszu (na jedną połowę), złożyć je na pół. Każdy placek z farszem polać przygotowanym wcześniej sosem bazyliowo - serowym. Można je dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
darmiona
cris
Netka