Sposób przygotowania:
Placki cygańskie z chilli i tymiankiem
Robimy gulasz, który będzie sosem do placków cygańskich. Szynkę wieprzową (surową) kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1cm. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną szynkę. Smażymy mięso z każdej strony na dość dużym ogniu aż się lekko przypiecze, co nada kolor sosu. Cebulę kroimy w piórka, ostrą papryczkę bardzo drobno siekamy i dorzucamy do mięsa. Na koniec wrzucamy na patelnię drobno posiekany tymianek. Smażący się gulasz zalewamy 100 ml wody i gotujemy pod przykryciem aż mięso zmięknie uzupełniając co jakiś czas niedobory wody.Rozprowadza 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości wody i tak przygotowaną zawiesinę wlewamy do gulaszu pod koniec smażenia w celu jego zagęszczenia. Przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodajemy 3 łyżki mąki, 2 jajka i posiekany pęczek koperku. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy połowę masy na placki. Rozkładamy ją równomiernie na całej patelni formując duży placek. Czynność tą powtarzamy 2 razy w wyniku czego uzyskujemy dwa placki. Na każdy placek polewamy połowę pikantnego, tymiankowego gulaszu i placek składamy na pół. Część sosu można polać obok placka. Tak przygotowane placki cygańskie to bardzo smaczna i prosta potrawa. Smacznego!