dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Sałatka azjatycka z kiełkami i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Azjatycka sałatka z kiełkami

Sałatka azjatycka z kiełkami i chili

Składniki:

Sałatka azjatycka z kiełkami i chili

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dag ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • pół cukinii
  • 2 marchewki
  • 1/4 główki kapusty
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag chudej wędliny
  • 1 mały pęczek natki
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag kiełków fasoli
  • 1 szklanka bulionu
  • sos sojowy
  • 1-2 łyżki maki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Sałatka azjatycka z kiełkami i chili
Ryż ugotuj w posolonym wrzątku. Czosnek oraz chili posiekaj. Cukinię oczyść, marchewki obierz. Warzywa potnij w plasterki. Kapustę poszatkuj. Mięso pokrój w kostkę. Odłóż trochę natki do dekoracji, a resztę posiekaj. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć wędlinę. Mieszając smaż 2 minuty. Dołóż marchewkę, cukinię oraz kapustę i smaż jeszcze 5 minut na dużym ogniu. Dodaj czosnek, chili i kiełki. Podlej bulionem i smaż kolejne kolejne 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Potrawkę zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Udekoruj odłożoną natką. Potrawkę podawaj z ryżem.